top of page

קול השטח תנופת פיתוח במועצה המקומית בסמ"ה


זיאד כבהא
זיאד כבהא

זיאד כבהא

מוזמנים להכיר את זיאד כבהא ממצה משאבים ומפתח כלכלי ברשות בסמ"ה.


השכלה :

בוגר הכשרה בתוכנית מוארד.

תואר ראשון משפטים.

תואר שני מדעי מדינה.

תעודת הוראה באזרחות.


ניסיון מקצועי:

עורך דין.

מרצה בהשתלמויות לעובדי רשויות מקומיות.

מורה לאזרחות.

ממונה על החינוך הבלתי פורמלי ברשות.





רקע קצר על המועצה

המועצה המקומית בסמ"ה שוכנת באזור ואדי ערה וכוללת שלושה יישובים: ברטעה, מועאויה ועין אלסהלה. המועצה הוקמה בשנת 1997 וזאת לאחר פירוקה של הרשות המקומית נחל עירון.

בתקופה שלפני הקמת המועצה המקומית, התושבים לא זכו לשירותים מוניציפאליים מינימליים ביותר. היה חוסר קביעות במתן שירותים וגם במיקומם של משרדי הרשות. בתחילה, המשרדים היו בחדרה בבניין שכור, לאחר מכן עברו לכפר קרע, גם שם לבניין שכור ולאחר מכן שוב מעבר והפעם לבניין שכור בכפר ברטעה. המעברים נמשכו עד לתחילת שנת 2019, השנה שבה נחנך בניין חדש בבעלות המועצה.

לפני כעשור החלה בבסמ"ה תנופת פיתוח כמעט בכל התחומים וזאת על אף האתגרים הרבים שצצו בדרך. הפיתוח כלל את תחום התשתיות, הקמת גני ילדים, בתי ספר, מועדון נוער, מתנ"ס, אולם ספורט ומגרשי ספורט. כמו כן, נסללו כבישים וניתנו שירותים בסיסיים באופן סדיר. בנוסף לכך, חלה התקדמות בתחום הדיגיטציה, המחשוב והמדע, ועליהם נרחיב ברשימה זו.



עמדת שירות עצמי
עמדת שירות עצמי

אפיקים חדשים בעולם ההייטק והחדשנות לעתיד טוב יותר בעיקר לדור הצעיר

ב-12/11/2018, במסגרת 'קול קורא' 9738, הוגשה בקשה למערך הדיגיטל הלאומי – מטה 'ישראל דיגיטלית' להקמת מיזמים דיגיטליים מתקדמים בעלות כוללת של 619,500 ₪. כעבור כשלוש שנים, בסוף ספטמבר 2021, נתקבלה הרשאה ע"ס כ-450,000 ₪ בגין פיתוח קמפוס דיגיטלי –מתחם למידה דיגיטלי עירוני ופיתוח שירות דיגיטלי לתושב. המועצה נתבקשה להקצות אולם מותאם לציוד ולהדרכות שיינתנו במקום. לאחר התייעצויות עם יו"ר המועצה ועם בעלי תפקידים במחלקות השונות ובעיקר במחלקת ההנדסה, נתקבלה החלטה לייעד לכך את אולם ב' שבמתנ"ס, הנמצא בכפר ברטעה.


ב-22/11/2020 הוגשה למשרד הדיגיטל הלאומי בקשה להצבת עמדת שירות דיגיטלית במבנה המועצה, ושלושה ימים לאחר מכן התבשרנו על אישור הבקשה בתנאי למילוי מספר צעדים, ביניהם הכנת האתר והקמת קו בזק ייעודי. תוך ימים אחדים בוצעו כל הדרישות והדבר דווח למשרד. אך באותם ימים מגפת הקורונה הייתה בעיצומה וביצוע המיזם התעכב ורק ביוני 2021 הוצבה עמדת שירות בבניין המועצה.


ב-17/9/2020 הוגשה בקשה למשרד פיתוח הפריפריה נגב-גליל להקמת שלושה מרכזים מדעיים בשלושת היישובים של המועצה, מרכז קטן, בינוני וגדול. ביוני 2021 התבשרנו שניתן אישור להקמת מרכז מדעי בינוני. המועצה נתבקשה להכין את המקום, כולל התשתיות הנחוצות. הדרישות היו לאולם בגודל של לפחות 200 מ"ר, שני חדרים נוספים ושירותים. לאחר דיונים מורכבים במועצה הוחלט על אולם הנמצא בתוך המתנ"ס שבכפר ברטעה. החברה המספקת בדקה את המקום וביקשה להסיר שני עמודים וקיר חלקי הממוקמים בתוך האולם. מאחר שהבקשה נדחתה על ידי המועצה עלה צורך לספק חלופה אחרת או להפסיד את ההרשאה. דיונים מעמיקים עם ראש המועצה והמהנדס הביאו להחלטה להקים את המרכז באולם גדול הנמצא בבניין חדש של בית הספר התיכון ברטעה, שהיה מיועד לשמש כאולם לאירועים בית ספריים. בתחילה, הנהלת בית הספר התנגדה להקמת המיזם בשטח בית הספר, אבל לאחר דיונים ההנהלה שוכנעה שהמיזם יהווה מנוף לקידום המדע בבית הספר וביישוב בסמ"ה בכלל. הבקשה להחלפת המיקום אושרה על ידי המשרד, אבל אז חל עיכוב נוסף, משום שהחברה הזכיינית, המספקת ומרכיבה את הציוד, ביקשה הצבת קירות גבס והכנת תשתית חשמל הנדרשת למרכז. לאחר מאמץ רב ולחץ שהופעל בכל המישורים מולאו גם דרישות אלה. לרוע המזל באותו זמן התפרץ גל נוסף של מגפת הקורונה, שגרם לעיכובים ארוכים.


מרכז מדעי ברשות בסמה
מרכז מדעי ברשות בסמה

בעת כתיבת שורות אלה החברה הזכיינית התחילה את תהליך הרכבת הציוד ואנו צופים שתוך שבועות אחדים יתחיל לפעול מרכז מדעי חשוב לקידום תחום המדע במועצה. התקווה היא, שהמרכז ישנה את החשיבה בקרב בני הנוער והצעירים ויוביל לקידום יוזמות עסקיות של חדשנות ולפיתוח כלכלי בתחומי המועצה.


הסתכלות במבט כולל על שלושת התחומים שצוינו לעיל (דיגיטציה, מחשוב ומדע) מלמדת, כי חל שינוי לטובה במישור היחסים בין משרדי הממשלה לבין המועצה המקומית. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שמשרדי הממשלה סייעו לרשויות המקומיות הערביות הן במסגרת מימוש החלטות 922 ו-550 והן באמצעות 'קולות קוראים' במגוון תחומים. עם זאת, עדיין קיימים אתגרים רבים בהיבט היחסים האמור. משך המועד במתן תשובות ואישורים, המשתנה ממשרד למשרד, הדרישות השונות וכן הסיוע הנדרש להכשרת התשתיות, כל אלה מציבים את הרשויות המקומיות מול קשיים בגיוס מקורות עצמיים ואף עלולים לגרום לדחיית המיזם. קשיים אלה מהווים סיבה עיקרית לאי-הגשת בקשות מהרשויות המקומיות במענה לפרסום 'הקולות הקוראים'.


עם כל זאת, המועצה המקומית בסמ"ה ביצעה מהלך משמעותי בעשייה שאפתנית לפיתוח ולקידום עולם הדיגיטציה והמדע ובמתן שירותים מתקדמים לתושבים. המועצה מגלה נכונות נמרצת להגיש בקשות במסגרת 'הקולות הקוראים', לעמוד בדרישות ולהכשיר תשתיות לביצוע מיזמים שונים. כל זאת בתקווה שהדור הצעיר ינצל את ההזדמנות ובכך יפתח חלון של אפיקים חדשים בעולם ההייטק והחדשנות הדיגיטלית, פיתוח יוזמות עסקיות וכלכליות ויתרום להגדלת ההכנסות העצמיות ובכך לשיפור תפקודה המוניציפאלי של בסמ"ה כרשות מתקדמת וחדשנית.



Comments


bottom of page